środa, 24 lutego 2016

Gruszkowiec jaglany z cynamonem i suszoną żurawiną




Kasza jaglana to źródło białka i węglowodanów. Idealna w diecie bezglutenowej, jest również świetnym składnikiem śniadań, deserów, czy dodatkiem do mięs.

Gruszkowiec nie jest typowym deserem, ponieważ można go z przyjemnością zjeść na śniadanie, czy kolację. Nie jest zbytnio słodki ( do kaszy nie dodałam cukru), ale ma delikatny posmak miodu. 
Opcją dla smakoszy słodkości jest dodatkowe dosłodzenie miodem.

Spróbujcie :)




Składniki:

300g kaszy jaglanej
900ml mleka
3-4 łyżki miodu (należy spróbować do smaku)
2 łyżki suszonej żurawiny

4 dużych słodkie gruszki
łyżka cynamonu




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę. Gotujemy ją, od czasu do czasu mieszając (pod koniec gotowania mieszać należy dość często, aby kasza nie przywarła do dna garnka) do momentu kiedy kasza nie wchłonie całego mleka.
Pod koniec gotowania dodajemy miód oraz żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Okrągłą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy na nią połowę kaszy, dokładnie ją rozprowadzając. 
Obieramy gruszki i kroimy w plastry. Układamy owoce na przygotowanym spodzie, tak aby się zazębiały i go przykryły. Posypujemy cynamonem ( jeżeli gruszki nie są zbyt słodkie to możemy gruszki delikatnie posmarować miodem). Wykładamy pozostała część kaszy i  równo rozprowadzamy na gruszkach.
Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut ( do delikatnego zarumienienia).

W tajemnicy powiem, że jest pyszny na ciepło z gałką lodów waniliowych ;)

Smacznego :)


3 komentarze: