wtorek, 10 listopada 2015

Sernik mascarpone z nutellą i korzennym spodem




Kilka dni temu, podczas rozmowy w pracy na temat serników urodził się wątek spodów. Koleżanka stwierdziła, że robi go na ciastkach korzennych, które można kupić tylko przed świętami i tylko w jednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka.
Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki.
Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno.


Składniki:

 1kg serka mascarpone
ok 320g ciastek korzennych
400g nutelli
0,5 łyżeczki cukru pudru
200g masła
100 orzeszków ziemnych (mogą być solone)




Przygotowanie:

Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Ciastka wkładamy do blendera i zalewamy masłem. Miksujemy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (również brzegi) i wysypujemy masę ciastkową. Uklepujemy równo i odstawiamy do lodówki.
Serki mascarpone wykładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem (należy to zrobić szybko, aby serek nie zmienił konsystencji). Gdy masa będzie jednolita dodajemy nutellę i wszystko razem dokładnie łączymy. Ser wykładamy na spód, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami.

Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, z chęcią bym się na taki skusiła. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski! I widzę, że ma w sobie moje ukochane ciasteczka <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka korzenne przypominają o świętach... Cudo :) Mam nawet identyczne w domu, dopiero co kupione, więc chyba już wiem co będę przygotowywać na niedzielny deser :) Zapraszam również na mojego bloga, tam też można znaleźć różne ciekawe, nie tylko słodkie inspiracje :) www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń