poniedziałek, 2 listopada 2015

Placki gruszkowe z kuskusu i nutelli




Wszyscy dobrze wiemy, że kasze trzeba jeść, bo są zdrowe. 
Co jeżeli Twoje dziecko nie przepada za kaszami? Trzeba wówczas zastanowić się czy placki nie uratują sytuacji. 
Kuskus nie przez każdego jest uznawany za kaszę, ponieważ łączy cechy makaronu, więc do przemycania dzieciom jest idealny.
U mnie ratują za każdym razem ;)



Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus
szklanka wrzątku
1 dojrzała gruszka (duża lub 2 średnie)
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki nutelli
5 łyżek mąki
ok 1/2 szklanki mleka(może być trochę więcej lub mniej w zależności od ilości gruszek)
cukier do smaku






Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
W tym czasie miksujemy jajka. 
Powoli dodajemy kaszę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko łączymy mikserem. Na koniec dodajemy nutellę i ewentualnie cukier ( ja nie dodawałam, bo gruszki, których użyłam były słodkie).
Obieramy gruszki i kroimy na małe plastry, łącząc je z masą na placki łyżką.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy z obu stron. Po uzyskaniu złotego koloru wykładamy na papier do odsączenia.

Bardzo fajnie smakują z dodatkiem żurawiny.

Smacznego :)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz