środa, 18 marca 2015

Jaglane placuszki z bananami



Jak wszyscy dobrze wiemy warto jeść kasze, ponieważ są bardzo zdrowe.
Z kaszy można wyczarować wiele potraw, ale nie wszystkie mogą zasmakować naszym dzieciom.
Sama pamietam, jak w dzieciństwie kręciłam nosem na gulasz z kaszą gryczaną (teraz bym chętnie go jadła i jadła).
Propozycja delikatnych, miękkich i podanych na słodko placuszków zapewne przekona nie tylko dorosłego, ale i przede wszystkim dziecko do spróbowania i rozkochania w sobie tych placuszków.
Polecam :)

 


Składniki:

100g kaszy jaglanej
2 banany
jajko
16g cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić smietaną, ale ja wole delikatniejszy smak jogurtu)




Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. 
Po wyjęciu z garnuszka studzimy, wkładając do miski.
Banany kroimy w plastry i dodajemy do przestudzonej kaszy.
Podobnie robimy z mąkami, jajkiem, cukrem oraz jogurtem.
Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto powinno być dość gęste. Jeżeli będzie zbyt luźne to należy dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej (w wypadku kiedy będzie zbyt zbite jogurtu ).
Łyżką wykładamy na dobrze rozgrzana patelnię z olejem rzepakowym ( istotna jest wysoka temperatura, aby placuszki nie przywierały do dna).
Smazymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, lub smakujemy prosto z talerza.

Pycha :)


2 komentarze:

  1. Placuszki wyglądają bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są przepyszne zrobiłam ostatnio i zniknęły w mig z talerza nawet mój wybredny 4 latek jadł aż mu się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń