sobota, 21 marca 2015

Wiosenna zupa z jarmużem i kurczakiem


O jarmużu można dużo pisać, że jest bardzo zdrowy, smaczny, ma dużo witamin...
Ale ja dziś nie o tym.
Mieszkam w Warszawie, a po drugiej stronie ulicy mojego bloku rosnie ogromne pole jarmużu ;)
Takie rzeczy tylko tutaj ;)
A i traktor też często się pojawia ;)



Składniki:
200g jarmużu
100g ryżu
pierś z kurczaka
duża czerwona cebula
2 marchewki
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, bazylia
2 łyżki śmietany
ząbek czosnku
 
 

 Przygotowanie:

Obieram i siekam drobno ząbek czosnku. Wykładam go na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju rzepakowego. Smażę około pół minuty, po czym dorzucam na patelnię pokrojoną drobno w kostkę pierś z kurczaka. Obieram cebule i kroje w piórka delikatnie solę. Dodaję do podsmażonego z obu stron kurczaka i smażę ok 3 minut.
Do garnka z gotująca się wodą (ok 4 szklanek wrzucam sypki ryż i gotuję na małym ogniu ok 10 minut razem z pokrojona w plastry marchewką i pietruszką.
Po tym czasie do ryżu, dodaję kurczaka z cebulą, liść laurowy oraz  ziele angielskie. Gotuję ok ok 10 minut.
W ostatniej fazie gotowania do zupy dodaję umyty i oczyszczony z głównych grubych żyłek jarmuż. Wsypuję do smaku sól, pieprz oraz bazylię.
Śmietanę rozrabiam w kubeczku razem z łyżką wywaru. Dolewam do zupy, mieszając.
 Po 5 minutach zupa jest gotowa.

Pyszna :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz