wtorek, 31 marca 2015

Pikantna zupa z ciecierzycy




Bardzo aromatyczna, sycąca i smaczna :)
Mnie przyciąga samym zapachem curry, ciecierzycy i pomidorów.
Spróbujcie koniecznie :)


Składniki:

500g ciecierzycy
puszka pomidorów krojonych
2 łyźki koncentratu pomidorowego
5 ziemniaków
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
po pół łyżki papryki słodkiej i ostrej
2 łyżeczki curry
3 ziarnka ziela angielskiego


  


 Przygotowanie:

Ciecierzycę wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą.
Pozostawiamy na noc pod przykryciem.
Następnego dnia wymieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę wraz z zielem angielskim do miękkości na niewielkim ogniu, dodając w międzyczasie pokrojone w kosteczkę i podsmażone cebulę oraz czosnek.
Pomidory przekładamy wraz z zalewą do miseczki i dodajemy 2-3 łyżki ciecierzycy (blendujemy i wlewamy do garnka).
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka i gotujemy wszystko na niedużym ogniu wraz z koncentratem pomidorowym (ok 20 minut).
Dodajemy papryki, oraz sól i pieprz do smaku.
Śmietanę mieszamy z 2- 3 łyżkami wywaru i wlewamy do zupy.
Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco.

Pyszna :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz