wtorek, 8 lipca 2014

Zielona sałatka z bobem i jajkiem




Sezon na bób uważam za otwarty :)
Sycący, ciekawy w smaku, a najważniejsze, że bardzo zdrowy :)
Zapraszam na moja wersję dania z bobem :)

Składniki:

0,5 kg bobu
3-4 jajka
3 pomidory
rukola
po główce czerwonej i białej cebuli
papryka (u mnie pomarańczowa)
miodowy sos vinegret (przepis znajdziecie ---> TUTAJ



Przygotowanie:

Bób gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Kiedy woda się zagotuje solimy bób.  Odcedzamy kiedy będzie miękki i po przestudzeniu, obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy i lekko solimy.Pomidory kroimy w ósemki, a paprykę w talarki.
Rukolę wykładamy na talerz, na której znajda się warzywa i ugotowane na twardo jajka, które dzielimy na ćwiartki.
Sałatkę polewamy sosem vinegret (przepis --->; TUTAJ)

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Dlaczego te jajka maja dwa żółtka? :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba kury trzeba zapytać :P W wiejskich jajach czasami ma to miejsce, akurat mi się trafiło w trzech kolejnych :P

      Usuń