środa, 24 lipca 2019

Pyszny tort czekoladowy z owocami






Jedni lubią truskawki, inni maliny, a jeszcze inni borówki. Dlatego postanowiłam się tym razem nie ograniczać i zastosowałam zasadę - "im więcej, tym lepiej" ;)
A co lepsze...dotyczy ona głównie czekolady ;)







Składniki:

3/4 szklanki gorzkiej połamanej w kostki czekolady
3 jajka 
3/4 szklanki pokrojonego masła
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 



Dodatkowo: 

szklanka borówek i malin (łącznie)
75 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
truskawki do dekoracji (około 20 sztuk)






Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Kiedy wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową, rozpuszczamy w małym rondelku masło z gorzką czekoladą. Studzimy.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą jasną pianę.
Powoli wlewamy masę czekoladową i nadal mieszamy. Zmniejszając obroty, dodajemy również powoli przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto najlepiej podzielić na dwie równe części i piec oddzielnie przez około 30-35 minut (forma o średnicy 23 cm. Możemy również upiec jako jeden placek i uważnie przekroić na pół po przestygnięciu (placek jest dość kruchy, więc upiec go na dwa razy).

Serek mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na placek, wykładamy maliny i borówki i przykrywamy kolejnym plackiem (ciasto przed wyłożeniem serka możemy delikatnie nasączyć wodą z cytryną). Smarujemy górę kolejną warstwą serka i układamy na nim truskawki.
Chłodzimy przed podaniem.

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz