piątek, 9 listopada 2018

Ravioli z fetą i szpinakiem




Ravioli lubię za ciasto, za nadzienie, które można dowolnie komponować i za to, że jest takie pyszne. Ten włoski przysmak to alternatywa dla naszych tradycyjnych  obłędnych z resztą pierogów :) 
Pierwszy raz jadłam je we Włoszech i się po prostu zakochałam...zwłaszcza w tych podawanych z oliwą  :)






Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
ciepła woda
łyżka oliwy
szczypta soli


Farsz:

1/2 kostki sera feta 
opakowanie baby szpinaku
pieprz świeżo zmielony 
ząbek czosnku

Oliwa + bazylia do podania






Przygotowanie:

Mąkę przesiać i połączyć z solą. Dodać jajka i delikatnie wyrabiać do połączenia się składników. Dodać oliwę oraz ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić i uformować kulę (ciasto powinno być zbite). W folii aluminiowej włożyć ciasto do lodówki na około 15 minut.

W tym czasie pokroić czosnek i delikatnie go zeszklić na patelni. Dodać umyte liście szpinaku i dusić do zmiękczenia liści. Przestudzić. Szpinak wymieszać z rozdrobnionym szpinakiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko. Przecinamy je na pół. Farsz układamy na jednej części ciasta w odległości około 3 cm od siebie. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy pomiędzy farszem. Wycinamy małe kwadraciki nożem.

Gotujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy pierożki. Gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Podajemy z oliwa wymieszaną z posiekaną  świeżą bazylią.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz