Na przepis według Marthy Steward wpadłam przypadkiem. Sam pomysł połączenia mojego ukochanego ciasta - sernika z marchewką mnie tak bardzo zaintrygował, że nie mogłam przejść obojętnie wobec myśli, że koniecznie muszę go zrobić :)
Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów.
Spróbujcie :)
Składniki (spód):
pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
120 g herbatników
60 g masła
3 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
3 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
Składniki na masę sernikową:
1 łyżka masła
2 średnie marchewki starte na małych oczkach(waga po starciu ok 190-200g)
2 średnie marchewki starte na małych oczkach(waga po starciu ok 190-200g)
1,5 szklanki cukru
1 kg sera (może być w wiaderku)
4 duże jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
duża łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
Składniki polewy:
szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto zaczynamy od wykonania spodu. Masło roztapiamy w rondelku. Ciastka i orzechy drobno siekamy lub miksujemy i łączymy z cukrem. Całość zalewamy masłem i dokładnie mieszamy.
Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy spód. Zapiekamy całość w 180 stopniach przez 10-15 minut.
W czasie kiedy spód ciasta stygnie przygotowujemy masę serową.
W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego wsypujemy starta na tarce marchewkę i zasypujemy połową szklanki cukru. Dusimy kilka minut mieszając, aż sok z marchewki odparuje (jeżeli pozostał jeszcze jakiś sok to wlewamy go razem z marchewka do sera). Studzimy.
W dużej misce miksujemy ser z cukrem na puszystą masą. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając. Kiedy masa będzie jednolita, dosypujemy marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Po połączeniu wszystkich składników, łączymy je z mąka ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ser wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 80 minut. Pod koniec pieczenia mieszamy śmietanę z cukrem i polewamy nią sernik. Wstawiamy go ponownie na 15 minut do piekarnika.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu pozostawiamy w lodówce na noc. Dekorujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz