czwartek, 25 maja 2017

Smerfne Hity, czyli kulinarny e-book na Dzień Dziecka



 

Kochani,

Tradycją stało się już, że od pół roku w gronie fantastycznych Kobiet realizujemy dla Was już Trzecią Edycję E-booka kuchennego.Byliście z Nami na Boże Narodzenie, byliście na Walentynki, więc zapraszam Was w słodką podróż po świecie Dziecka.


Projekt to dzieło 12 blogerek kulinarnych z różnych stron Polski. Koordynacją  zajęła się Nasza Kochana Madzia  z bloga Czekoladowy Muffinek, skład  oraz grafika całego projektu to dzieło Sylwii z agencji reklamowej 13design,, a o  warstwę językową zadbała Ewa.








KLIKAJCIE BANER i szukajcie inspiracji do spędzenia z Własnymi Pociechami Dnia Dziecka w darmowym E-booku.

 

Dzien Dziecka ebook - baner 2








Znajdziecie w nim przepis na moje słodkie Smerfne babeczki jagodowe :)


Składniki:
 
335g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
450 ml jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
110g drobnego cukru brązowego
120ml oleju
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy
Masa:
330 ml zimnej śmietany 30%
1 niebieski barwnik
opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie nam potrzebny)
Przygotowanie:
Aby przygotować babeczki potrzebne nam będą dwie miski. W jednej z nich umieszczamy wszystkie suche składniki, a do drugiej wlewamy wszystkie mokre ( zaczynając od jajek, które musimy ro0ztrzepać widelcem). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia łyżką.
Czekoladę drobno łamiemy i dodajemy do masy.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami masy.
Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut.
Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek.
Babeczki studzimy.
Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy śmietanę i ubijamy ją mikserem, aż stanie się sztywna (jeżeli , śmietana nie chce się nam ubić, możemy dodać 1/2 saszetki śmietanfixu. Wlewamy kilka kropel barwnika spożywczego i nadal ubijamy do osiągnięcia niebieskiego koloru. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na babeczki.
Chłodzimy w lodówce.




 Zapraszam Was do pobrania darmowego E-booka i wypróbowania 24 wspaniałych słodkich smakołyków, które mogą towarzyszyć Wam w spędzaniu tego Wspaniałego Święta.

Smacznego :)



2 komentarze: