Kochani,
Tradycją stało się już, że od pół roku w gronie fantastycznych Kobiet realizujemy dla Was już Trzecią Edycję E-booka kuchennego.Byliście z Nami na Boże Narodzenie, byliście na Walentynki, więc zapraszam Was w słodką podróż po świecie Dziecka.
Projekt to dzieło 12 blogerek kulinarnych z różnych stron Polski. Koordynacją zajęła się Nasza Kochana Madzia z bloga Czekoladowy Muffinek, skład oraz grafika całego projektu to dzieło Sylwii z agencji reklamowej 13design,, a o warstwę językową zadbała Ewa.
KLIKAJCIE BANER i szukajcie inspiracji do spędzenia z Własnymi Pociechami Dnia Dziecka w darmowym E-booku.
Znajdziecie w nim przepis na moje słodkie Smerfne babeczki jagodowe :)
Składniki:
335g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
450 ml jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
110g drobnego cukru brązowego
120ml oleju
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy
Masa:
330 ml zimnej śmietany 30%
1 niebieski barwnik
opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie nam potrzebny)
Przygotowanie:
Aby przygotować babeczki potrzebne nam będą dwie miski. W jednej z nich
umieszczamy wszystkie suche składniki, a do drugiej wlewamy wszystkie
mokre ( zaczynając od jajek, które musimy ro0ztrzepać widelcem).
Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do
suchych i mieszamy do połączenia łyżką.
Czekoladę drobno łamiemy i dodajemy do masy.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1
łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2
łyżkami masy.
Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut.
Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek.
Babeczki studzimy.
Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy
śmietanę i ubijamy ją mikserem, aż stanie się sztywna (jeżeli , śmietana
nie chce się nam ubić, możemy dodać 1/2 saszetki śmietanfixu. Wlewamy
kilka kropel barwnika spożywczego i nadal ubijamy do osiągnięcia
niebieskiego koloru. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na babeczki.
Chłodzimy w lodówce.
Zapraszam Was do pobrania darmowego E-booka i wypróbowania 24 wspaniałych słodkich smakołyków, które mogą towarzyszyć Wam w spędzaniu tego Wspaniałego Święta.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWow! Gratuluję :)
OdpowiedzUsuńPs. Babeczki obłędne!