piątek, 19 czerwca 2015

Deser z konfiturą truskawkowo-rabarbarową i jogurtem naturalnym na crunchy




Do przygotowania tego deseru nie trzeba wiele czasu.
Jest pyszny i z pewnością jest dobrą opcją na podjadanie :)
Aaaa...i całkiem fajnie wygląda :)

Kilka dni temu pojawiła się u mnie w domu słodka przesyłka od Firmy Diamant.
Postanowiłam wykorzystać ją w sposób, który zachowa zapach owoców na zimniejsze dni, ale będzie nam również towarzyszył teraz.

Zapraszam póki są jeszcze truskawki i rabarbar ;)



 Składniki:


250g truskawek
250g rabarbaru
cukier trzcinowy Diamant  (500g)
sok z  limonki

6 łyżek jogurtu naturalnego ( po 6 na każdą porcję)
crunchy
chipsy bananowe (suszone banany)




 Przygotowanie:


Truskawki oczyszczamy z szypułek i razem z rabarbarem myjemy.
Rabarbaru nie obieramy. Kroimy go w drobne kwadraty.
Owoce wkładamy do garnuszka i blendujemy.
Zasypujemy cukrem trzcinowym i gotujemy 4 minuty od momentu wrzenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy sok z limonki.

Możemy od razu przekładać do słoiczków.

Do szklanki wsypujemy crunchy wymieszane z bananami. Na tę warstwę wykładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz żelowane owoce. 
Zabieg powtarzamy.

Smacznego :)




środa, 17 czerwca 2015

Pesto z rukoli z nasionami słonecznika



Chyba każdy lubi pesto.
Łatwo je bardzo kupić w sklepie, ale jeszcze prościej je zrobić samemu, a do tego dochodzi satysfakcja z wykonania.
Wariacji na temat tego sosu jest wiele. Dzisiaj na ruszt poszła wdzięczna rukola i ziarno słonecznika.
Zapraszam :)



Składniki:

2 garści rukoli
4 łyżki oliwy (duże)
4 łyżki ziarna słonecznika
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz
kilka listków bazylii

makaron


 


Przygotowanie:


 Rukolę, słonecznik, oliwę oraz obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować na gładka jednolitą masę.

Makaron ugotować i wymieszać z sosem. 
Posypać kilkoma listkami rukoli i ziarnami słonecznika.
Podawać na ciepło.

Smacznego :)



wtorek, 16 czerwca 2015

Sałatka z arbuzem i fetą z miodowym sosem



Arbuz jest bardzo fajnym składnikiem sałatek. Dodaje im lekką słodycz i soczystość.
 Zdecydowanie pasuje do grillowanych warzyw, lekkiej świeżości mięty i bazylii.
Na te sałatkę trafiłam kiedyś u koleżanki, była pyszna. Później okazało się, że podobna widnieje na Kwestii Smaku, więc chyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :)
Smak lata :)




Składniki:


arbuz
czerwona cebula
10 oliwek czarnych
garść rukoli
pół kostki sera feta
kilka listków bazylii
łyżka ziarna słonecznika
3 łyzki cytryny
2 łyżki miodu
pieprz





Przygotowanie:


Arbuza i fetę kroimy w kostki.
Cebule obieramy i przecinamy w krążki.
Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię.
Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany ser oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami.
W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika.


Pycha :)



poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sałatka z kurczakiem, kuskusem i zielonymi szparagami



Sezon na szparagi w pełni.
Warto się nacieszyć tymi wyjątkowymi sezonowymi przysmakami, bo bardzo szybko się kończą.
Propozycji na ich podanie jest wiele.
Moja dzisiejsza to sałatka z kurczakiem  i zielonymi szparagami.
Spróbujcie:)

 


Składniki:


0,5kg piersi z kurczaka
30dag zielonych szparagów
pół czerwonej papryki
czerwona cebula
1/3 szklanki kuskus
8 pomidorków koktajlowych
przyprawa do gyrosa
łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
pieprz,sól
 
  



Przygotowanie:


Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie główkami do góry przez 8minut.
Kuskus zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:1 i pozostawiamy pod przykryciem.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Smażymy na oleju rzepakowym posypany przyprawą do gyrosa z każdej strony.  
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do kuskusu, razem z kurczakiem, pokrojonymi na kawałki ok 2,5 cm szparagami, oraz papryką, którą wcześniej pokroiliśmy w paski.
Cebulę kroimy w plastry i lekko solimy.
Czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz dosypujemy
do smaku i wszystko razem mieszamy.


Smacznego :)


 
 


piątek, 12 czerwca 2015

Mrożona kawa bananowa z lodami smietankowymi i nutką wanilii




 Przed nami gorące dni (oby trwały jak najdłużej), a co za tym idzie każdy z nas będzie szukał ochłody. Czemu nie połączyć przyjemnego chłodu lodów, słodyczy banana, przyjemnego zapachu wanilii i pobudzenia kawy?
Mrożona kawa to idealne połączenie wszystkich tych czynników.
Zapraszam :)

 



Składniki:


2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wrzątku 
2/3 szklanki zimnego mleka
banan
2 kostki lodu
2 łyżki lodów śmietankowych
łyżeczka syropu waniliowego

 



Przygotowanie:


o wysokiego naczynia  wlewamy mleko i wkładamy połamanego banana.
Blendujemy z łyżką lodów i kostkami lodu.
W kubku zalewamy wrzątkiem kawę i pozostawiamy do delikatnego przestudzenia.
Mleko przelewamy o wysokiej szklanki. 
Wlewamy syrop i po ściance szklanki kawę.
Nakładamy kolejną porcję lodów i delektujemy się chłodnym napojem w gorący dzień :)

Smacznego :)