piątek, 11 października 2019

Wege curry z ciecierzycy




Nie zawsze pyszne i rozgrzewające jedzenie musi być przygotowane na bazie mięsa. Czasem wystarczy garść przypraw, warzywa i bulion, aby rozpieścić nasze podniebienia.
Polecam Wam dzisiaj kochani pyszne curry z ciecierzycy :)






Składniki:

3 czerwone papryki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
400 g cieciorki gotowanej + zalewa (dodaję taką ze słoika)
duża cukinia ( lub dwie średniej wielkości)
2 łyżki czerwonej pasty curry
łyżeczka curry w proszku
2 litry bulionu warzywnego 
łyżka jogurtu naturalnego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
po 1/2 łyżeczki - papryki ostrej, papryki suszonej, bazylii + oregano
szczypta imbiru w proszku
szczypta kurkumy w proszku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól+ pieprz 






Przygotowanie:

Warzywa myjemy.  Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i delikatnie solimy.
W garnku roztapiamy maśło i podsmażamy na niż cebulkę z czosnkiem. Kiedy zmięknie dorzucamy cieciorkę z zalewą, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy razem.
W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cukinię, które również wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem. Wywar doprawiamy curry oraz koncentratem i gotujemy raz na jakiś czas mieszając do miękkości warzyw.
Kiedy składniki zmiękną przyprawiamy całość do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy na gorąco.

Smacznego :)




 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz