czwartek, 19 lipca 2018

Naleśniki zapiekane z serem i karmelizowanymi jabłkami





Jestem naleśnikowym miłośnikiem. Zjadam je z serem,
dżemem, owocami, masłem orzechowym, nutellą...na słodko, słono. Jest tyle pysznych opcji po
dania tego dania, że z pewnością i ta wersja przypadnie Wam do gustu.
Lubicie naleśniki? :)







Składniki:
300ml śmietanki 30%
500 ml mleka
15 dużych łyżek mąki pszennej
łyżka oleju
3-4 łyżki cukru
4 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
 
Ser:
 
 kostka sera białego półtłustego
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru
 
 
Jabłka:
 
 4 duże jabłka
32g cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
 
 
Zalewa:
 
200ml śmietanki 30% 
2 jajka
łyżka cukru
 
 
 

 
 
 
 
Przygotowanie:
 Jajka wbijamy do wysokiej miski i bijamy na puszystą pianę razem z cukrem.
 Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii.
Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstania pęcherzyki powietrza.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron.
 
Sery wykładamy do miseczki i mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy naleśniki i rolujemy.

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, na którą wykładamy jabłka cukier i cynamon. Mieszając dusimy około 5 minut.

Jajka miksujemy z cukrem i śmietanką. 1/3 zalewy wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, na który wykładamy naleśniki. Zalewamy pozostałą częścią śmietanki.
Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
 
Po tym czasie wykładamy na górę naleśników jabłka i ponownie zapiekamy 10-15 minut.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Super przepis uwielbiam takie napewno w czasie najblizszego wekendu z niego skorzystam super Ci to wyszlo. Czekam na kolejne w wolnej chwili zapraszam do siebie zostaw swoj slad :modnybuziaczek177.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń