poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Wytrawne babeczki w cieście francuskim z warzywami i jajkiem




Kochani najlepsze śniadania to te zjadane w gronie rodzinnym. Właśnie dlatego najlepiej lubię weekendowe leniwe śniadania, które można wspólnie celebrować. Ciepłą propozycją weekendowego śniadania są babeczki z ciasta francuskiego, szynki szwarcwaldzkiej, jajka i dużej ilości warzyw. Pychota :)

 




Składniki (8 sztuk):

 płat ciasta francuskiego
8 kawałków szynki szwarcwaldzkiej
4 jajka
1/2 średniej cukinii
8 dużych suszonych pomidorów
średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii 




   

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę i pomidory w piórka. Smażymy warzywa na patelni z odrobiną oliwy z zalewy pomidorowej. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomidorowym.

Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykładamy do wyściełanej papierem śniadaniowym foremki na muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym.

Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi muffinki. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut do upieczenia ciasta francuskiego.

Smacznego :)




  

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz