czwartek, 23 listopada 2017

Seromakowiec





W grudniu nie może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych dwóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spodem dodatkowo podsyci świąteczny nastrój :)






Składniki spód (na blachę 32 x 24 cm):

150g ciasteczek korzennych 
50g masła


Warstwa maku:

1 puszka gotowego maku
4 żółtka + 4 białka
szczypta soli
80g łuskanych orzechów włoskich
łyżka bułki tartej


Warstwa serowa:

1kg białego sera sernikowego
3/4 szklanki cukru
budyń waniliowy
3 jajka
zapach waniliowy 



 

Przygotowanie:

Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spód ciasta roztapiany. Ciastka korzenne miksujemy lub drobimy na drobny mak. Masło lekko przestudzone wlewamy do ciastek i dokładnie mieszamy. Wypełniamy nimi spód blachy.

Żółtka miksujemy na puszystą masę, do której dodajemy mak oraz posiekane orzechy włoskie. Białka z odrobina soli ubijamy na samym końcu po wyrobieniu sera.

Ser wkładamy do miski, miksujemy z cukrem, po czym dodajemy po jednym jajku. Na koniec wsypujemy budyń oraz zapach.

Białka ubite do maku delikatnie szpatułką mieszamy. Na korzenny spód wykładamy masę makową. Na samą górę wylewamy masę serową.
Pieczemy w 160 stopniach przez 80 minut.

Smacznego :)  



 





 

1 komentarz: