czwartek, 11 maja 2017

Smerfy - niebieskie babeczki brownie z jagodami






Brownie to proste i niezwykle ukochane przeze mnie ciasto. Z racji tego, że smakuje również dzieciom ( w końcu jest wybitnie czekoladowe), to jego mini babeczkowa wersja może być ozdobą niejednego kinderbalu.
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
 
335g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
450 ml jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
110g drobnego cukru brązowego
120ml oleju
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy
 
Masa:
 
330 ml zimnej śmietany 30%
1 niebieski barwnik
opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie nam potrzebny)
 
 
 
 





Przygotowanie:
 
Aby przygotować babeczki potrzebne nam będą dwie miski. W jednej z nich umieszczamy wszystkie suche składniki, a do drugiej wlewamy wszystkie mokre ( zaczynając od jajek, które musimy ro0ztrzepać widelcem). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia łyżką.
Czekoladę drobno łamiemy i dodajemy do masy.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami masy.
 
Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut.
Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek.
Babeczki studzimy.
 
Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy śmietanę i ubijamy ją mikserem, aż stanie się sztywna (jeżeli , śmietana nie chce się nam ubić, możemy dodać 1/2 saszetki śmietanfixu. Wlewamy kilka kropel barwnika spożywczego i nadal ubijamy do osiągnięcia niebieskiego koloru. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na babeczki.
Chłodzimy w lodówce.
 
Smacznego :)
 
 
 

 

3 komentarze: