poniedziałek, 21 listopada 2016

Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką






Pierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką.
 Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami tym smakiem :) 







Składniki:

50 dag filetów z kurczaka
duża cebula
30 dag żółtego sera
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
łyżka świeżej posiekanej bazylii
1/2 łyżeczki zmieszanej papryki ostrej i słodkiej
sól/pieprz

Frytki Super Crunch

2 duże papryki (żółta i czerwona)
oliwa









Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach.

Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki i razem z frytkami delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy d o rozgrzanego d o 220 stopni piekarnika na 15-20 minut.

Super chrupiące frytki o aromacie pieczonej papryki oraz kotlety wykładamy na talerz.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Bardzo lubię te kotleciki :). Często są pod nazwą siekane kotleciki z kurczaka o ile dobrze sobie przypominam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne są te siekane :-) u nas dziś z ryby :-)

    OdpowiedzUsuń