czwartek, 19 lutego 2015

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i budyniem


Zapiekanka z jabłkiem jest propozycją na fajny, smaczny podwieczorek, kolację, czy śniadanie.
Posmakuje przede wszystkim dziecku, które często wybrzydza.
Zaspokoi Twój głód, dzięki temu, że jest sycąca.
Spróbujcie :)

Składniki:

ok 150g ryżu
5 jabłek
budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
cukier waniliowy
pół litra mleka
odrobina masła

 

 Przygotowanie:

Ryż gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Budyń gotujemy wg przepisu na etykiecie.
Mleko gotujemy, a proszek z odrobina cukru rozprowadzamy z odrobiną mleka odlanego do szklanki. 
Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewamy to co otrzymaliśmy poprzez mieszanie w szklance.
Garnuszek odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy do niego warstwa po warstwie ryż, budyń oraz jabłka i powtarzamy czynność.
Delikatnie wygładzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut.
Najlepiej smakuje na gorąco :)

Smacznego :)






3 komentarze: