sobota, 14 lutego 2015

Szybka surówka z kapusty pekińskiej do obiadu


Jeżeli nie masz pomysłu na surówkę do obiadu, gotową w 5 minut to ta na pewno się sprawdzi.
Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza.
Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni...
Do wyboru, do koloru :)



Składniki:

pół średniej kapusty pekińskiej
duża marchewka
kwaśne jabłko
pół cebuli
sól, pieprz
szczypta kwasku cytrynowego
2 łyżki śmietany 12%  (może być również jogurt naturalny)





Przygotowanie:

Kapustę umyć, osuszyć.
Pokroić i wyłożyć do sporej miseczki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko posolić.
Marchewkę oskrobać i umyć. Zetrzeć na tarce do kapusty. Tak samo postąpić z jabłkiem.
Dodać wcześniej przygotowaną cebulę i wymieszać. Przyprawić szczyptą kwasku oraz śmietaną. Po wymieszaniu doprawić solą i pieprzem. Gotowa :)

Smacznego :)


1 komentarz: