czwartek, 7 sierpnia 2014

Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami


Uwielbiam lato, kiedy można cieszyć się tak wieloma świeżymi owocami i warzywami.
Młode ziemniaczki posypane koperkiem lub pietruszką prosto z ogródka to nieodłączny dodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu.
Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola.
Uwielbiam :)

Składniki: 

pół kg mięsa mielonego z łopatki
jajko czerstwa bułka
woda lub mleko do namoczenia bułki
2 cebule
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie)
mąka (do obtoczenia)
 pół kg pieczarek
pęczek koperku
3 łyżki śmietany
3 szklanki bulionu
 
dodatkowo młode ziemniaki
koperek do posypania
 



Przygotowanie:

W garnuszku zagotować bulion.
Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa. 
Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.
 Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące.
Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez ok 5 minut, aby się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię, na której była smażona cebula i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę.
Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować.
W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli.
Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc, a jedynie kilka razy potrząsnąć garnkiem. Posypać koperkiem i polać gotowym sosem.

Pychota :)

 



2 komentarze:

  1. Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń