wtorek, 18 marca 2014

Pieczony schab z sosem grzybowym



Akurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby... 
Co z tym fantem zrobić?
Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :)
Zapraszam :)

Składniki:

ok 1,2 kg schabu
garść suszonych grzybów
ok 30dag pieczarek
2 cebule
200ml wina (nie jest konieczne)
400ml wody
zasmażka
łyżka śmietany
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka


Przygotowanie:
 
 Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę.
W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab.
Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Siekamy drobno cebulę.
Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą i dusimy 5 minut.
Schab wyjmujemy i pieczemy przez godzinę w 180stopniach, podlewając winem (jeśli nie używamy wina, to sosem własnym), aby nie był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię.
Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę.
U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina oliwy.

SMACZNEGO :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz