wtorek, 16 grudnia 2014

Szybkie i miękkie pierniczki


 Dawno mnie tu nie było, ale uwierzcie, że mam na głowie ostatnimi czasy wiele spraw.
Jestem niestety zmuszona przełożyć po raz  drugi konkurs, ale obiecuję poprawę po Nowym Roku:)
Pierniczki szybkie do konsumpcji, ponieważ ich konsystencja po upieczeniu jest idealna od razu do jedzenia :)
Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym stworzyć oddzielny folder, aby pokazać Wam jej kreatywność :)
Zapach Świąt już czuć <3 p="">


Składniki (na dużą porcję ok 100sztuk):

200g mąki pełnoziarnistej
600g mąki pszennej (przesianej)
20dag roztopionego masła
4 jajka
1,5 łyżeczki sody
200ml miodu
2 duże łyżki kakao
2 duże łyżki przyprawy do pierników
260g drobnego cukru



Przygotowanie:

Jego wyrobienie jest bardzo proste.
Odmierzone składniki należy włożyć do jednej dużej miski i wyrobić rękoma.
W trakcie wyrabianie nie należy podsypywać pierniczków mąką, aby nie twardniały podczas pieczenia.

Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki.
Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać ulubione wzory.

Wkładac do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec od 8 do 10 minut. Kolejne partie można wyjmować już po 7 minutach.

Są pyszne, a co najważniejsze zachowują swoją miękkość nawet wisząc na choince :)

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Witam :) Dziękuję za przepis :D Wyszły przepyszne i mięciutkie mniam,mniam... Zmieniłam tylko mąkę i dałam 400 mąki żytniej i 400 pszennej ;) Życzę zdrowych i piernikowych Świąt Bożego Narodzenia :D

    OdpowiedzUsuń