Dawno mnie tu nie było, ale uwierzcie, że mam na głowie ostatnimi czasy wiele spraw.
Jestem niestety zmuszona przełożyć po raz drugi konkurs, ale obiecuję poprawę po Nowym Roku:)
Pierniczki szybkie do konsumpcji, ponieważ ich konsystencja po upieczeniu jest idealna od razu do jedzenia :)
Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym stworzyć oddzielny folder, aby pokazać Wam jej kreatywność :)
Zapach Świąt już czuć <3 p="">
3>
Składniki (na dużą porcję ok 100sztuk):
200g mąki pełnoziarnistej
600g mąki pszennej (przesianej)
20dag roztopionego masła
4 jajka
1,5 łyżeczki sody
200ml miodu
2 duże łyżki kakao
2 duże łyżki przyprawy do pierników
260g drobnego cukru
Przygotowanie:
Jego wyrobienie jest bardzo proste.
Odmierzone składniki należy włożyć do jednej dużej miski i wyrobić rękoma.
W trakcie wyrabianie nie należy podsypywać pierniczków mąką, aby nie twardniały podczas pieczenia.
Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki.
Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać ulubione wzory.
Wkładac do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i piec od 8 do 10 minut. Kolejne partie można wyjmować już po 7 minutach.
Są pyszne, a co najważniejsze zachowują swoją miękkość nawet wisząc na choince :)
Smacznego :)
3>
Witam :) Dziękuję za przepis :D Wyszły przepyszne i mięciutkie mniam,mniam... Zmieniłam tylko mąkę i dałam 400 mąki żytniej i 400 pszennej ;) Życzę zdrowych i piernikowych Świąt Bożego Narodzenia :D
OdpowiedzUsuń