czwartek, 11 czerwca 2015

Morszczuk pieczony z warzywami




Za każdym razem kiedy robię rybę, powtarzam sobie, że powinnam to robić częściej.
Okazuje się, że wszyscy domownicy zawsze chętnie ja zjadają i nie grymaszą.
Mam nadzieję, że i Wy lubicie ryby, bo naprawdę nie muszą być nudne w smaku.
Wręcz przeciwnie, potrafią zaskakiwać bardzo pozytywnie.
Połączone z warzywami i zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku.
Spróbujcie :)



Składniki:


0,5 kg filetów z morszczuka
duża czerwona papryka
2 średnie cebule
300g pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego
200ml przecieru pomidorowego
majeranek
zioła prowansalskie
łyżka słodkiej papryki
pół łyżki ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa


 
 


 Przygotowanie:


Rybę myjemy i osuszamy. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry.
Paprykę i cebulę po obraniu kroimy w piórka.
Do niedużego garnuszka wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy pieczarki.  Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego  wlewamy 3 łyżki sosu wraz z warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby, na nią sos i ponawiamy zabieg tak aby ryba była przykryta warzywami.

Wstawiamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut.


Smacznego :)




środa, 10 czerwca 2015

Sałatka arbuzowo - owocowa z sosem miętowym





Przychodzi taki czas w roku, kiedy mamy ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego.
Z racji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super  opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty. 
Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :)


  


Składniki:

Pół mango
arbuz (ilość według uznania)
1/4 ananasa
10 truskawek
kiwi

100ml jogurtu naturalnego
garść listków mięty
łyżeczka miodu płynnego


 


Przygotowanie:

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w pół- plastry.
Truskawki myjemy, osuszamy i przedzielamy na pół.
Mango obieramy i drelujemy. Kroimy w kostkę. Ananasa wycinamy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z arbuzem.
Wszystkie owoce wykładamy na talerzyki.

Listki mięty odrywamy, myjemy i osuszamy.
Jogurt wlewamy do wysokiego pojemnika z miętą i miodem.
Blendujemy i polewamy owoce.

Smacznego :)




wtorek, 9 czerwca 2015

Placki bananowe z kaszy pszennej z sosem truskawkowym



Jeszcze przed długim weekendem pisałam Wam, że byłam na "Pikniku z Lubellą".
Miałam przyjemność oprócz poznania sympatycznych osób, poznać bardzo fajne produkty, które jak się okazuje można wykorzystać na wiele sposobów.
Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki.
Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu.
Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego.
Spróbujcie sami Kochani :)





Składniki:

2 banany
100g kaszy pszennej w woreczku ( ja użyłam Lubella)
100ml jogurtu greckiego
2 jajka (temperatura pokojowa)
3 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 łyżki cukru

Sos:
25dag truskawek
3 łyżki jogurtu greckiego
łyżka cukru pudru


 


Przygotowanie:


Przygotowanie placków zaczynamy od ugotowania w lekko osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć. 
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce. 
Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy.
Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy.

Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia i wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.

Do małego rondelka wykładamy odszypułkowane i umyte truskawki.
Dodajemy do nich cukier puder i na małym ogniu gotujemy około 5 minut.
Po przestudzeniu blendujemy i dodajemy jogurt grecki.
Mieszamy.

Placki podajemy polane sosem truskawkowym i jeżeli lubicie, również z dodatkiem pokrojonych bananów.

Smacznego :)




niedziela, 7 czerwca 2015

Surówka z kalarepy, rzodkiewki i szczypiorku




 Kolejny dzień upału za nami.
Surówkę tę polecam szczególnie jako dodatek o mięs, ale również o pochrupania w tak zwanym "międzyczasie" kiedy mamy ochotę coś przekąsić.
Zaletą tej surówki jest jej prostota i szybkość wykonania.
Mi w smaku przypomina podjadany mamie w dzieciństwie "gołąbek" z szatkowanej kapusty ;)


 




 Składniki:


duża kalarepa
5 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
świeżo zmielony pieprz
sól
oliwa





Przygotowanie:

Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szczypior oraz rzodkiewkę myjemy i osuszamy.
Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy.
Rzodkiewki przedzielamy na pół i kroimy w plastry.
Warzywa dodajemy do kalarepy i polewamy oliwą.

Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)





środa, 3 czerwca 2015

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce





Łososia można jeść na wiele sposobów :)
Jedną z ulubionych form podania łososia to własnie ten zapiekany w cieście francuskim.
Zawsze delikatny, a z ulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu.
Spróbujcie :)


 



Składniki:


płat łososia
500g szpinaku
6 pomidorów suszonych
2 zżbki czosnku
płat ciasta francuskiego

garść sałaty
pomidor
3 rzodkiewki
pęczek szcypiorku
dymka
2 łyżki oliwy
bazylia
pieprz czerwony
sól


  


Przygotowanie:


Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy delikatnie ok pół minuty. Dodajemy szpinak i dusimy przez ok 5 minut.
Pod koniec duszenia ( po wyparowaniu wody ze szpinaku) dodajemy pokrojone w plastry pomidory suszone. Solimy i pieprzymy do skamu.

Z łososia usuwamy skórkę.
Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie wyłożonym na blaszce ( nie musimy smarować tłuszczem). Rozsmarowujemy szpinak dokładnie po całym płacie zachowując ok 0,5cm wolnej przestrzeni przy obrzeżach. Wzdłuż jednego boku przez całą długość wykładamy łososia i zawijamy go w rulon raze z ciastem francuskim.
Wkładamy roladę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia).

Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę, sól, pieprz oraz bazylię. Polewamy tym sałatę i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.
Roladę kroimy w grube plastry i wykładamy na sałatę.

Smacznego :)