sobota, 22 czerwca 2019

Ucierane ciasto z jabłkami





Najprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami.
Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :)






Składniki:

1 szklanka maki pszennej typ 450
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
duża łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
około 2 kg jabłek (10-12 sztuk)
1 łyżeczka cynamonu
+cukier puder do posypania






Przygotowanie:

Obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem mieszamy.

W oddzielnej miseczce ubijamy jajka z cukrem na gładką puszystą masą(najlepiej zacząć od ubijania samych jajek i stopniowo dodać cukier). Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, powoli dolewamy olej ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu.
Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm).
Na wierzchu układamy według upodobania twórczego druga połowę jabłek i delikatnie posypujemy ją cynamonem.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Ciasto po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :) przepis zapisany i w weekend będę piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy jabłka można zastąpić innym owocem? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) stosuję zamiennie z truskawkami, brzoskwiniami a nawet kiwi :)

      Usuń