czwartek, 13 kwietnia 2017

Pieczona w winie biała kiełbasa z cebulką





Biała kiełbasa to niekwestionowana pozycja w wielkanocnym menu.
Razem z białym barszczem, babką i mazurkiem  pojawi się zatem na moim świątecznym stole.
Cieszmy się zatem tym pięknym Rodzinnym czasem z Bliskimi przy stole :)







Składniki:

0,5kg białej kiełbasy
3 duże cebule
łyżeczka tymianku
200ml czerwonego półsłodkiego wina
2 ząbki czosnku
szczypta soli


   




Przygotowanie:

Kiełbasę myjemy. Ząbki czosnku obieramy i siekamy. Smarujemy nim kiełbaski i pozostawiamy w naczyniu na pół godziny. W tym czasie kroimy w półplastry cebulę i delikatnie ja solimy.
Żaroodporną formę smarujemy oliwą. Kiełbaski wkładamy do naczynia, posypujemy tymiankiem i przykrywamy cebulę i polewamy winem..
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę z kiełbasą (przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową) wstawiamy do piekarnika na 40 minut.  
Po tym czasie odkrywamy kiełbasę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy przez kolejne 15 minut.
Podajemy na gorąco.

Smacznego :)   





 

1 komentarz:

  1. ja dodaję jeszcze suszone śliwki. OD kilku lat to stały element naszego stołu wielkanocnego.

    OdpowiedzUsuń