poniedziałek, 23 stycznia 2017

Chleb z garnka z kurkumą i serem




Pierwszy wpis po miesięcznej przerwie. Pierwszy wpis w Nowym Roku. 
Pierwszy wpis w nowym tygodniu.
Zaczynamy, więc przepisem na chrupiący chleb z kurkumą i serem. Bardzo prosty w wykonaniu, chociaż na jego schrupanie należy poczekać przynajmniej 15 godzin od zrobienia rozczynu.
Warto zaczekać ;)



Składniki:

15 g świeżych drożdży
400g mąki pszennej
po 1 łyżeczce cukru i soli
łyżeczka kurkumy w proszku
200 g żółtego startego sera
300 ml wody (przegotowana chłodna)

 


 



Przygotowanie:

Przesianą mąkę,kurkumę, cukier i sól wymieszać w misce. Świeże drożdże rozrobić w wodzie i powoli dodać do mąki. Wyrobić łyżką, dodając starty ser. Pozostawić w misce, przykrywając folią na całą noc.
Rano wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę kuchenną (utworzyć kulkę) i przykrywając  pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Należy sprawdzić czy ciasto podwoiło objętość przed wyłożeniem do formy.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni (bez termoobiegu) z postawionym na niskiej półce garnkiem z pokrywką (lub naczyniem żaroodpornym). Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wyjąć gorące naczynie i zsunąć do niego ciasto. Przykryć pokrywka i piec przez 30 minut w 240 stopniach. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut.
 Ostudzić.
  
Smacznego :)



 


4 komentarze:

  1. Piękny kolorek :) następnym razem, kiedy będę piekła chleb, wypróbuję :) w sumie to pasuje mi do Wielkanocy, taki żółciutki jak kurczaczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie odstawić ciasto na noc?w lodówce czy na zewnątrz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na noc do lodówki :) Ciasto bardzo ładnie zacznie pracować :)

      Usuń