niedziela, 11 grudnia 2016

Bułka drożdżowa z dynią i kruszonką





Sezon dyniowy już prawie za nami. 
Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że podanej porcji wychodzą dwie długie blaszki ciasta wymiary 12cm x 32 cm.
 Spróbujcie :)



Składniki:

1 kg mąki
 1 szklanka cukru
 2 cukry waniliowe
 3/4 kostki margaryny
 1 szklanka mleka
 6 dkg drożdży
 szczypta soli
 2 jajka, rodzynki
1 słoik dyni (miąższ z dyni ugotowany i poporcjowany w słoiczki)

kruszonka:

margaryna,cukier, mąka ( w stosunku 1:1)



  
 



Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z niewielką ilością cukru, mleka z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w czasie kiedy rozczyn rośnie. Wszystkie składniki umieścić w misce dodać tłuszcz oraz rozczyn. Wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie
dobrze napowietrzone. Włożyć do podsypanej mąką miseczki pozostawić pod lnianą ściereczką
do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ponownie i umieścić ciasto w przygotowanych
dwóch foremkach (wyłożone  papierem do pieczenia).
Tłuszcz na  kruszonkę również rozpuścić i wymieszać z cukrem oraz mąką.
Posypać kruszonką wierzch ciasta. Piec 45- 50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka).

Smacznego :)


 


3 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, sięgnęłabym po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej! nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba tylko jeszcze masełko i ciepłe mleczko <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pychota :)
    U mnie sezon na dynię trwa cały rok, zapas puree zamrożony ;)

    OdpowiedzUsuń