czwartek, 24 listopada 2016

Gotowany kompot z jabłek i cytrusów






Żadne gotowe sklepowe napoje nie smakują jak te przygotowane w domu do pysznego domowego obiadu.
W ramach jesieni mamy złote jabłka, które w połączeniu z owocami cytrusowymi dają przyjemne słodko-kwaskowate orzeźwienie :)




Składniki:

5 dużych jabłek (mogą być kwaśne) 
pomarańcza
cytryna
3-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku)
ok 3 litrów wody






Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy.
Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w plastry cytrynę i pomarańczę i pozostawiamy do przestudzenia. Ewentualnie doprawiamy cukrem do smaku.

Smacznego :)







1 komentarz: