środa, 3 sierpnia 2016

Naturalny sok z buraków z jabłkiem, marchewką i imbirem





Już nasze Babcie od dawien dawna wiedziały, że buraczki warto jeść.
Zawarte w nich witaminy i naturalne składniki odżywcze
dostarczają nam energii, żelaza, spowalniają proces starzenia, ale także są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym.
Jedzmy i pijmy buraczki na zdrowie :)








Składniki:


1 duży burak
3 marchewki
2 jabłka
ok 5 cm kawałek selera naciowego
ok 1 cm kawałek imbiru








Przygotowanie:

Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posiadamy wyciskarkę to wszystkie składniki, łącznie z selerem wkładamy
do urządzenia i wyciskamy z nich sok z miąższem. Jeżeli posiadamy sokowirówkę to odkrajamy 1/3 buraczka, a resztę składników oprócz imbiru wkładamy do sokowirówki. Buraczki i imbir ścieramy na tarce i łączymy ze świeżym sokiem.


Smacznego :)





 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam taki sok, jak jadę do domu to często korzystam z buraczków, teraz jedną partię zakisiłam. Za jakieś 2 tygodnie znów się będę nimi raczyć :)
    A skąd szklaneczki? Cudne są..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze korzystam z dobrodziejstw ogródka mojej Mamy :)
      A szklaneczki- słoiczki są z biedronki, po jogurcie :)

      Usuń
    2. O to poszukam, póki co znalazłam fajne zwężane szklaneczki po deserkach :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię sok z buraczków czerwonych, jest pyszny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń