wtorek, 12 lipca 2016

Ziemniaki Hasselback z bekonem






Te bardzo proste w wykonaniu ziemniaki mogą być dodatkiem do mięs, ale równie dobrze smakują jedynie z dodatkiem  warzyw, czy surówek na talerzu.
Miękkie w środku, rozpływają się w ustach.
Urzekają wyglądem i delikatnym aromatem masła i ziół.
Spróbujcie :)








Składniki (8 sztuk na 8 porcji):
 
ziemniaki (najlepiej młode)
oliwa
20g masła
rozmaryn
sól/pieprz
8 plastrów boczku 

 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
Każdy z osobna nacinamy w poprzek do 2/3 wysokości ziemniaka (tak, aby nie przeciąć go do końca). Tak przygotowanego smarujemy dokładnie pędzelkiem oliwą. Posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 minut. W połowie pieczenia delikatnie wyjmujemy naczynie żaroodporne i między przecięcia wkładamy pokrojone plastry boczku oraz wykładamy na ziemniaki wcześniej przygotowane masło.


Smacznego :) 
 
 
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz