niedziela, 3 listopada 2013

Jagodowe muffinki



Mrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :)

Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :)

Składniki mokre:

pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła
2 jajka
łyżka soku malinowego (opcjonalnie)

Składniki suche:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki cukru

Dodatkowo: 
ok szklanki jagód (może być mniej)
podrobiona czekolada 3/4 tabliczki (ja dodałam mleczną i gorzką)
cukier puder


Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, dodając do nich jagody i czekoladę. W osobnej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej i opcjonalnie sok.
Dodajemy mokre składniki do suchych i szybko mieszamy. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy wyłożoną formę lub papiloty na 20 -25 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na 12-14 muffinek.

Idealne z ciepłym mlekiem lub kakaem :)


Czas na... chwilę przyjemności :)


1 komentarz:

  1. Bardzo smakowite te muffinki :)
    A co do nalewki to w zasadzie od razu nadaje się do spożycia chociaż wiadomo najlepsze schłodzone :)

    OdpowiedzUsuń