czwartek, 24 października 2013

Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami



Kurczak? Warzywa? Obiad nie musi być nudny i monotonny. 
Zapraszam na kurczaka w cieście francuskim z gotowanymi warzywami z pachnącymi ziołami :)

Co jest nam potrzebne?

Płat ciasta francuskiego
podwójna pierś z kurczaka
duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie)

Warzywa:
2 marchewki
groszek
kukurydza
brokuł
seler

Marchewkę, selera tniemy ręcznie lub plastrujemy. Dzielimy brokuła i z reszta warzyw gotujemy na parze. Bo ugotowaniu dodajemy odrobinę soli oraz bazylię.

Kurczaka drobno kroimy, obtaczamy w mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.




Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis :) I masz rację standardowy kurczak wcale nie musi być nudny :)

    OdpowiedzUsuń