czwartek, 13 sierpnia 2020

Fluffy pancakes, czyli lekkie jak chmurka placuszki

 

 
 
 
Na blogu pojawiały się różne przepisy na placuszki. Ta wersja racuszków, jest bardzo lekka, puszysta. Wręcz rozpływająca się w ustach.
Lubicie fluffy pancakes? 
Jeśli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie :)
 
 
 
 


Składniki:
 
3 białka + 2 żółtka
40 g drobnego cukru
łyżka soku z cytryny
20 ml mleka
10 ml oleju
35g mąki pszennej
szczypta soli
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem odrobiny soli, pod koniec miksowania dodając etapami cukier (piana będzie bardzo błyszcząca jak przy przygotowaniu bezy).
 
Żółtka, olej i mleko mieszamy z przesianą mąką. Kiedy składniki będą wymieszane drewnianą szpatułka przekładamy białka i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy pod przykryciem z każdej strony około 2 minuty lub krócej, jeżeli placuszki się zarumienią.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Smacznego :)
 
 
 


 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz