piątek, 21 sierpnia 2015

Sernik na herbatnikach



Każdy z nas ma swoje smaki, które pamięta z dzieciństwa.
Mówi się, że nie ma jak u Mamy. Z tym powiedzeniem zgadzam się w stu procentach.
Wszystko co najlepsze jest zawsze w Rodzinnym Domu, u mojej Mamy.
A sernik, taki zwykły, taki prosty, a taki smaczny i taki domowy jest również najlepszy od Mamy.

A Wy co dobrego wspominacie najmilej z dzieciństwa? :)

Składniki: 

1kg sera
1/2 margaryny
budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 jajek w temperaturze pokojowej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy lub śmietankowy
łyżka oleju rzepakowego
bakalie
duże opakowanie herbatników ok 200g


Przygotowanie:


Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy ser, wciąż miksując. Po kolei po jednym wrzucamy żółtka oddzielone od białek.   Kiedy żółtka połączą się z serem dorzucamy budyń, proszek do pieczenia, zapach oraz olej. Wszystko razem łączymy i na chwile odstawiamy.

W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli.
Ubitą pianę przekładamy drewnianą łyżką do masy serowej i delikatnie wszystko łączymy.
Jeżeli lubimy np rodzynki to obtaczamy je w mące, aby nie opadły na dno i wrzucamy je do sernika.

Blachę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników.
Wykładamy na nią ser i wstawiamy na minimum 60 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Pyszny z lodami i do herbatki.

Polecam :)      


1 komentarz: