poniedziałek, 27 lipca 2015

Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką



I jak tu nie kochać lata za jego słodkie i soczyste plony pełne warzyw i owoców?
To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze.
Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci.
Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki.
Spróbujcie :)

 


Składniki (na blachę):



250 ml jogurtu naturalnego
150 ml oleju roślinnego
250 g mąki
200 g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
 
maliny i jagody



Kruszonka:
 
pół szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru
60 g roztopionego masła lub margaryny
 

 


Przygotowanie: 


Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.  
 
Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)


2 komentarze: