niedziela, 10 sierpnia 2014

Spaghetti z cukinii z sosem śmietanowo -serowym


jedno z warzyw, które znajduje się w ścisłej 5tce moich ulubionych.
Kocham ja pod każdą postacią - zapiekana, smażona, gotowana...
Dzisiaj na talerzu króluje spaghetti, ale nie takie tradycyjne makaronowe, lecz z młodej cukinii.
Smak delikatny, rozpływający się w ustach.
A kolejnym plusem tego dania jest fakt, że można je łącznie z gotowaniem przygotować w góra 30 minut.
Sezon na cukinię czas zacząć :)

Składniki:

2 średnie cukinie
400ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
opakowanie serka topionego 100g
2 łyżki natki pietruszki
ser żółty do posypania
sól, pieprz

dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania



Przygotowanie:

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut.

Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje).

Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem i pietruszką.
Podawać np z sałatką.

Smacznego :)




1 komentarz: