niedziela, 12 stycznia 2014

Tort Marcello


Grzesiowy tort urodzinowy :) Wielkie dzięki dla Oli Sz. za przepis, ponieważ jej babcia uratowała sytuację i przepis sie znalazł :) Polecam czekoladoholikom ;)

Składniki na ciasto:

9 jaj
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag kakao

Składniki na krem::

2,5 kostki masła (nie margaryny)
5 jaj
11 łyzek cukru
10dag kakao

Poncz:

1 szklanka wódki
1 zapach rumowy
cukier do smaku
1,5 szklanki przegotowanej wody

Dodatkowo szklanka wiśni z kompotu (wydrelowane).


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier i ubijamy i tak samo robimy z żółtkami. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao ostrożnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą szpatułką. Wycinamy z papieru do pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków.

Krem -  Jajka ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Jajka dodajemy do miękkiego masła (jajka nie mogą być zbyt ciepłe, aby nie rozpuściły tłuszczu) i miksujemy.Po otrzymaniu gładkiej masy dołączamy do niej kakao.

Łączymy ze sobą składniki ponczu.

Gotowe placki nasączamy ponczem i smarujemy masą. Co trzeci placem wykładamy również wiśniami. Ciasto dekorujemy Roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.







4 komentarze:

  1. wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak apetycznie, że nie sposób jej nie wypróbować :)
    zapraszam również do mnie:
    http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czemu Grzesiowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzesiowy, ponieważ został zrobiony na 30 urodziny mojego Grzesia :)

      Usuń